A szomatikus sejtszám csökkentése huminsavas takarmánykiegészítővel.

A laktáció első két hetét és az utolsó laktációs hónapot leszámítva 300.000/ml SCC tekinthető normálisnak. 350.000/ml SCC már szekréciós zavarokat jelez.

500.000/ml SCC esetén már az állomány kb. 50%-a szubklinikai masztitiszben szenved. Az elegytej szomatikus sejtszámából kellő biztonsággal lehet következtetni a betegnek minősíthető állatok számára a telepen. Szubklinikai masztitisz esetén a baktériumok hatására a tej sejtes elemtartalma megnövekszik. Azonban negatív bakteriológiai lelet esetén is emelkedhet a szomatikus sejtszám a gyulladás mértékének megfelelően. A szubklinikai masztitisz a tehenek összes fertőződésének 90-95%-át teszi ki.

1.000.000/ml SCC már állományszintű tőgybetegségre utal.

Összességében a tehénpopuláció legalább 40%-a fertőzött a masztitisz valamelyik formájával. Masztitisz esetén megnő a tejben a vérből származó vörös, de főleg a fehérvérsejtek aránya. Szubklinikai masztitisz esetén a szomatikus sejtszám 300.000/ml fölé emelkedik, és ezzel párhuzamosan változik a tej összetétele is. Klinikai masztitisz esetén a szomatikus sejtszám a több millió/ml-t is elérheti.

 

A VITAPOL
AZ EREDETI, HUMINSAV TARTALMÚ, INNOVATÍV TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐ

A VITAPOL® termékcsaládba tartozó ásványi takarmányok kizárólag természetes alapanyagokat, mikroelemeket és ásványi anyagokat tartalmaznak. A termékcsalád valamennyi tagja az ásványi anyagokat és a mikroelemeket szerves huminsav komplex formában tartalmazza, melyek ezáltal könnyen felszívódnak az állatok emésztőrendszeréből.

Mindez a takarmányok emészthetőségét, így a fajlagos takarmány felhasználás javulását eredményezi. Egyedülálló összetételüknek köszönhetően jótékony hatást fejtenek ki az élő szervezetre, erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyógyszerköltséget, elősegítve az állattartás jövedelmezőbbé tételét.

 

HOGYAN HAT A VITAPOL®?

Gátolja számos RNS és DNS vírus adszorpcióját
Antibakteriális-, és fungicid hatású
Segíti a mikroelemek felvételét
Bekapcsolódik az immunrendszer biokémiai folyamataiba
Katalizálja a sejtek energiatermelő folyamatait
Fajlagos komplexképző kapacitása nagyobb, mint a szintetikus kelátképzőké
Erős kemiszorptiv tulajdonságú molekulái inaktiválni képesek a mérgeket
A nagyobb molekulasúlyú fémekkel erősebb komplexeket képeznek, így a toxikus nehézfémeket eltávolítják
Étvágyfokozó, megszünteti a hányást, hasmenést.
Fentiek miatt közvetve és közvetlenül is erősíti az immunrendszert

MIBEN NYÚJT HATÉKONY MEGOLDÁST A VITAPOL?

Valamennyi gazdasági állatfajnál:
Javul a takarmányhasznosulás
Csökken a stressz érzékenység
Csökken az elhullás és a gyógyszerfelhasználás
Mérsékli a hőstressz termeléscsökkentő hatását
Erősíti a csontrendszert és a kültakarót
Megelőzi, megszünteti a hasmenéses jellegű betegségeket
Általános immunrendszer erősítő

 

 

Miért fontos az elegytej alacsony szomatikus sejtszáma?

1. A kórokozók közvetlen közegészségügyi veszélyt jelentenek
2. Csökken a tej szárazanyag- és zsírtartalma, laktóztartalma, nő az összfehérje-tartalma és a kémhatása
3. Technológiai szempontból azért káros, mert így gátolt a tej savanyodása, romlanak az alvadási tulajdonságai, kisebb a tejből kapható sajtnyeremény, nagy a zsírveszteség, romlik a késztermék minősége

A szelekció hatása az elegytej szomatikus sejtszámára

Pozitív összefüggés mutatható ki a tejhozam és az SCC között.(1.) Minden 1000 kg tejmennyiség-növekedés +4,5% SCC növekedést jelent. (2.) A laktáció első hónapjaiban a legmagasabb a SCC, majd fokozatosan csökken. Általában a 6. hónaptól növekszik ismét. Elhúzódó laktációk esetén az utolsó hónapban ismét növekedésnek indul.

Az elegytej szomatikus sejtszámának csökkentése

A VITAPOL ANTIMAST biológiai úton védett kötésben lévő mikroelemeket (réz, cink, mangán, szelén) tartalmazó huminsavas ásványi takarmány. A mikroelemeket huminsav-komplex formájában tartalmazza. A huminsavak és a biológiai úton védett mikroelemek szinergista hatásúak a tőgy egészsége szempontjából.

1. A huminsavak fokozzák a sejtmembránok permeabilitását, az így megnövekedett membrán-permeabilitás miatt a takarmányban lévő mikroelemek és a VITAPOL ANTIMAST pulvisban lévő mikroelemek (Cu, Zn, Mn) felvétele a bélcsatornából javul. Az ásványi anyagok felvételével ellentétes reakcióúton a huminsavak eltávolítják a toxikus nehézfémeket e szervezetből (3., 4, 5, 6.) A könnyített felvételnek köszönhetően az immunmodulációs folyamatokban fontos mikroelemek (réz, cink, mangán) hasznosulása javul.(7.). A többlet mikroelemek mint a regenerációs enzimrendszerek központi atomjai segítik a tőgy immunológiai folyamatait.

2. A huminsavak a tőgygyulladásokat okozó Staphylococcus aureus ellen inhibitor hatással rendelkeznek (8.). Huminsavakat tartalmazó takarmányadalékok hatására 25%-kal csökken a tehenek tőgygyulladásának mértéke, a klinikai masztitisz gyakorisága (9.).

3. A biológiailag védett mikroelemek, részt vesznek a tőgy szöveti integritásának megőrzésében. Ez kulcsfontosságú a fertőzésekkel szemben. Az ilyen biológiailag védett mikroelemeknek szerepük van a celluláris immunválaszban (10).

4. A szigorúan a tejtermelési igény-szinten felül adott cink-kiegészítés csökkenti a termelődő tej szomatikus sejtszámát. (10.).

5. Kellogh (11)., Harris (12.) szintén a cink-komplexek SCC csökkentő hatásáról számoltak be.

6. Erskine (13.) a szigorúan vett tejtermelési igény feletti szelén-kiegészítéssel csökkentette a SCC-t.

7. Az ilyen, védett mikroelemek adagolásával Lowe (14). elérte, hogy magas termelési szintű tehénállományban a SCC 467.000/ml-ről 301.000/ml-re (36%-kal) csökkent.

VITAPOL ANTIMAST PULVIS hatása az elegytej szomatikus sejtszámára nagyüzemi etetési próba alapján

A VITAPOL ANTIMAST pulvis dokumentált nagyüzemi próbaetetése 2014. november-2015. március hónapban egy nagylétszámú tejtermelő tehenészetben.

A telepen átlag 813 tehén termel, ebből 652-t fejtek a nagyüzemi etetési próba időszak alatt. 2014. decemberében (a nagyüzemi etetési próba időszaka alatt) a tenyészet a nagylétszámú tejtermelő tehenészetek országos rangsorában a 15. helyen szerepelt. 

A nagyüzemi etetési próba során a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként alkalmaztuk a VITAPOL ANTIMAST pulvist. Mivel a telepen mindig 2 nagytejű csoport van egyidejűleg, így a VITAPOL ANTIMAST pulvis SCC-ra gyakorolt hatását 5. ismétlésben, tehénpáros kísérletben tudtuk vizsgálni. A tehenek fejési átlagát, illetve szomatikus sejtszámát az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által havi gyakorisággal elvégzett próbafejések adatai alapján hasonlítottuk össze. 

A kezelt nagytejű csoport egyedei 100 g/tehén/nap adagban kaptak a TMR-be applikálva VITAPOL ANTIMAST pulvist.

Eredmények a kontroll csoportban

Image

Eredmények a kezelt csoportban

Image

Különbségek akezelt és a kontroll nagytejű csoportok termelési mutatói között az 5 ismétlés alkalmával

Összefoglalva megállapítható, hogy a VITAPOL ANTIMAST pulvis 100 g/tehén/nap adagban a nagytejű csoportok takarmánykiegészítőjeként +5% tejhozam-növekedést eredményezett, a szomatikus sejtszám 30%-os csökkentése mellett.

A fentiek alapján a VITAPOL ANTIMAST pulvis 100 g/nap/tehén adagban a nagytejű csoportok takarmányának kiegészítésére javasolt.

Partnereink

A Konferencia díja

Előre utalás esetén: Bruttó 59 900 FT.- Helyszínen: Bruttó 69 900 FT.-


Magában foglalja az elõadásokon való részvételt, a kávé-és ebéd fogyasztást, egy választható ajándékkupont, melynek értéke bruttó 60.000 Ft.-


A résztvevők között kisorsolunk egy bruttó 450.000 forint értékű fődíjat, amely egy smaXtec pilot csomagot tartalmaz, valamint egy nagy értékű, a Hypred Hungária Kft. által felajánlott tőgyfertőtlenítőkből és takarmány-kiegészítőkből álló ajándékcsomagot is!

Hol és mikor?

Helyszín:
Budapest Hofherr Albert utca 42. Rendezvényközpont
Rendezvény ideje:
2019. március 29.

Közönség információ és szervezés

KOVÁCS EVELIN
E-mail: kovacs.evelin(KUKAC)alpha-vet.hu
Telefon: +36 30/2475-192