PRRS mentesítés eredményei

(2014-2019.)

A PRRS, a nemzetközi adatok publikációk alapján is, a sertéstartásban jelenleg a legnagyobb gazdasági kárt okozó fertőző betegség, megjelenése az állományban a kitörést követő 18 héten belül kocánként átlagosan 126 Euró, míg a járványkezelési technikáktól függően az ezt követő időszakban egy kocára vetítve 3 és 160 Euró között változó mértékű veszteséggel jár. A betegséget okozó vírus (PRRSV) becsült kártétele évente a világon meghaladja a 2 milliárd $-t. Érdekesség képpen Oroszországban a PRRS 18 millió, míg az ASP 2 millió hízó veszteséget okozott az elmúlt tíz évben (Pork Commentary, November 12, 2018. Jim Long, President-CEO, Genesus  Genetica Inc.)

Terjedésében a legfontosabb tényező a sertéstelepek belső és külső járványvédelmi szabályainak be nem tartása, a nem megfelelően ellenőrzött állatszállítás, a máshonnan fertőzötten importált állatok.

A PRRS elleni mentesítés 2010-ben a kormányváltást követői időszakban került napirendre. Ezt követően a Sertés stratégia (A Kormány 1323/2012. (VIII. 30.) Korm. határozata a sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedésekről) a PRRS mentesítést külön is említi a stratégia részeként. Ezen felhatalmazás alapján készült el és jelent meg 2014-ben január 16-án a a sertésállományoknak a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától való mentesítéséről szóló miniszteri rendelet, majd a mentesítés részleteit szabályozó Nemzeti PRRS Mentesítési terv.

A PRRS mentesítés 2014-ben úgy nevezett pilot programként az ország 2 régiójában, 7 megyéjében (Zala, Vas, Somogy, illetve Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg) indult el. A rövid távú cél részben teljesült, mivel Somogy és SzSzB megyében nem sikerült 2015-re befejezni a mentesítést.

A 2014. évi indulást követően ma már elmondható, hogy az első lépésben mentes megyék mellé csatlakozott Baranya, Tolna, Fejér és Pest megye. Ezen túlmenőleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 12 járása, Veszprém megye 9 járása (1-1 nem mentes járás van mindkét megyében), Bács-Kiskun, Csongrád és Hajdú-Bihar megye 4 járása, Jász-Nagykun-Szolnok megye 3 járása, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye 1 járása mentes a PRRS-től, azaz jelenleg Magyarország járásainak már 75% PRRS mentes. E mellett Magyarország valamennyi vizsgált kislétszámú sertésállomány (több mint 22.000 koca) is mentes minősítésű.

A PRRS mentesítés újabb mérföldkövét jelentette az Országos Főállatorvos 2017. november 17-én megjelent 7/2017. számú határozata. A határozat egyrészt megtiltotta a PRRS fertőzött sertések Magyarországra történő beszállítását, ezzel is védve a hazai sertéstenyésztőket az olcsó, alacsony állategészségügyi státuszú import hízóalapanyag behozatalától. Másrészt kiadásra került a Nemzeti PRRS Mentesítési Terv 3. verziója. Ebben a verzióban bevezetésre került az u.n. „A minősítésű állomány” fogalma, mely előszobája a mentes minősítésnek. Azok a termelők, akik komolyan vették a mentesítési programot, ma már könnyen elérhetik ezt a kedvező állategészségügyi státuszt, mely gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy akár mentes régiókba is tudjanak hízóalapanyagot szállítani.

A PRRS mentesítés folyamata közvetett eredményei:

a.) A modern, nagy hozamot biztosító fajták, hatékony termelési módszerek, az termelő állomány nagy gazdasági kárt okozó fertőző betegségektől történő mentesség versenyképesség fokozása.

            b.) Az állam szerepvállalása a termelők támogatásában.

            2017 előtt más forrásokból – a járványvédelem akut feladatainak megoldására szolgáló keretből – azóta Magyarország költségvetésében a PRRS elleni mentesítési programra külön fejezetben szereplő forrásból (évi 870 millió Ft.) az állam 2014-2020 között közel 5,2 milliárd forinttal támogatta, támogatja a PRRS mentesítésen keresztül a sertéságazat fajta és technológia váltásának folyamatát, mely forrás az Eu-s előírások szerint ráadásul csak állategészségügyi program megvalósításán keresztül juthat el a termelőkhöz.

            c.) A járványvédelmi képesség fokozása a magyar sertéstartásban

            A PRRS mentesítés során szerzett tapasztalatok, az afrikai sertéspestis vaddisznóban való jelenléte sürgető feladattá teszik, hogy mindenki újragondolja a sertéstelepének a járványvédelmét, felhasználva a PRRS mentesítés során szerzett tapasztalatokat is.

d.) A fertőző sertésbetegségek terjesztésében kiemelkedő szerepet bíró élősertés forgalom szabályozása.

A PRRS mentesítés folyamatának alapvető célja a versenyelőny biztosítása a hazai sertéselőállítók számára. A magyarországi termelők nem egyszer követelték, hogy a nemzetközi sertésforgalmazásból hazánkba irányuló behozatal során ne engedélyezzük a PRRS pozitív sertések, továbbtartási céllal történő magyarországi importját. Már akkor is felhívtuk a figyelmet, hogy az Európai Unióban a szabadpiaci kereskedelmet csak és kizárólag élelmiszerlánc-biztonsági okokból lehet korlátozni. A 7/2017 sz. Országos Főállatorvosi határozat mely kimondja, hogy továbbtartási (hízlalási) célból sertést Magyarország teljes területére beszállítani csak PRRS vírusával nem fertőzött állományból szabad, már 2018-ban radikális változást eredményezett a Magyarországra behozott hízóalapanyag sertések vonatkozásában (Hízóalapanyag import mellékelve)

e.) Egészségesebb, az egyre növekvő fogyasztói igényeket még jobban kielégítő sertéseredetű termék előállítás, az antibiotikum felhasználás csökkentése.

Magyarország antibiotikum felhasználása tekintetében az Eu 30 országa közül a 27. helyet foglalja el. A hazai antibiotikum fogyasztás a haszonállatok tekintetében 5-szörösen haladja meg pl. a dán értéket. A PRRS a modern sertéstartásban világszerte egybehangzó vélemények szerint a legjelentősebb gazdasági kárt okozza a sertéságazatban. Ezt a közvetlen kártétele mellett a társult betegségek elleni antibiotikum kezelések költsége okozza. Így a PRRS Nemzeti Mentesítési Program kiemelkedő szerepet játszik abban is, hogy az egységnyi sertés termeléséhez felhasznált antibiotikumok mennyisége jelentősen csökkenjen és ezáltal hozzájáruljon az antibiotikum rezisztencia elleni küzdelemhez, így közegészségügyi jelentőséggel is bír.

  1. évben az Országos Főállatorvos több lépcsős egyeztetést tartott a sertéstenyésztőkkel, sertéstartókkal, a sertéstartókat képviselő szakmai szervezetekkel (MOSZ, MSTSZ, Sertés Lobby) a PRRS mentesítés eddigi és jövőbeni folyamatáról. Ezek egyeztetések alapján a PRRS Nemzeti Mentesítési Terv és várhatóan a Rendelet pontosítására, módosítására fog sor kerülni a közeljövőben. A legfontosabb változások a következők.

A PRRS mentesítés során az Állategészségügyi Világszervezett 2018. évi ajánlásával összhangban bevezetésre kerül a „Mentes Vakcinázott állomány” fogalma. A jövőben az állattartóknak csak az MV státuszt kell elérniük a meghatározott időpontokra, míg a teljes mentesség elérése a termelők önkéntes választása lesz. Ezzel együtt módosításra kerülnek a mentesítési határidők is. Ezek alapján a Dunántúli megyék esetében a 2019. június 30-ra kell befejezni a mentesítést. A következő céldátum Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelőket érinti. Nekik 2020. december 31-ig kell befejezniük az állományok PRRS mentesítését. Békés és Hajdú-Bihar megyék esetében további egy év áll a termelők rendelkezésére a mentesítés befejezésére. Így 2021. december 31-re befejeződhet Magyarország PRRS mentesítése!

Mindezek alapján azt gondoljuk, hogy az afrikai sertéspestis európai járvány következtében beálló élősertés, sertéshús kereskedelmi anomáliák miatt is, a PRRS mentesítés folytatása létkérdés a sertéságazat szempontjából, tekintve, hogy csak ezzel lehet korlátozni a sertésimportot, mely előfeltétele a hazai sertéstenyésztők túlélésének.   

 

Írta: Dr. Nemes Imre, a Nemzeti PRRS Mentesítési Bizottság

Partnereink

Az Alpha Holding szeretettel meghívja

Magyarország sertéstartóit az alábbi szakmai konferenciára:
A PRRS és az afrikai sertéspestis magyarországi helyzete és azok hatásai az állattartókra


Fővédnök: Dr. Nagy István, agrárminiszter
Védnök: Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos
Társszervező: Nemzeti PRRS Mentesítési Bizottság

Hol és mikor?

Helyszín:
Állatorvostudományi Egyetem, Aula
Cím: 1078 Budapest, István u. 2

Rendezvény ideje:
2019. április 10. szerda, 9.00 óra

Közönség információ és szervezés

KOVÁCS EVELIN
E-mail: kovacs.evelin(KUKAC)alpha-vet.hu
Telefon: +36 30/2475-192